Investim sau nu in imobiliare?
Nu cred ca am o zi in care nu aud celebra: “investesc in imobiliare, ca fac bani multi din chirii”
Acesta nu este un sfat financiar, ci doar vreau sa propun anumite perspective:
1. Exista o criza de locuinte in Romania
Fals: Romania are aproximativ 700.000 imobile NELOCUITE. Fiind nelocuite ele sunt pasive toxice, pentru ca defapt te costa anual impozitele, te costa intretinerea lor, te costa paza lor, te costa, te costa…
2. Chiria aduce venit pasiv
Da, dar asta numai daca ai chirias. Daca ai norocul sa gasesti o firma si ai un imobil bine plasat, atunci da, un venit pasiv pe o perioada lunga este bun. Insa ce te faci daca ai un chirias ce iti plateste 300 euro si isi face bagajele in secunda doi cand gaseste chirie la 280 euro? Trebuie din nou sa cauti alt chirias, alt contract, alta munca, alti bani. Tot timplu o sa ai o concurenta acerba.
3. Da, il cumpar acum ca nou si il vand peste 10 ani, ca istoria ne arata ca imobilului ii creste valoarea
Fals. Exista perioade cand preturile cresc, uneori ajung ireal si nesustenabil de mari. La fel cum exista si perioade cand preturil scad masiv. Insa ce este sigur ca in timp, cu exceptia faptului ca poate tragi lozul castigator si in zona unde este imobilul tau nu apare o atractie turistica sau mega hub de afaceri, imobilul o sa isi piarda din valoare. Constructia in sine dupa zeci de ani nu o sa mai fie atat de calitativa, intemperiile si utilizarea o sa isi puna amprenta asupra ei.
4. Cumpar imbolilul ca il vand oricum
In realitate investitiile imobiliare sunt foarte greu de convertit inapoi in cash. Una este sa ai 100 euro pe care ii schimbi la prima banca, sau 1kg de aur ce il vinzi oricand. Alta este sa gasesti pe cineva sa iti cumpere casa din strada Cucuieti, sa faci contract, evaluare, etc etc.
5. Cumpar imobil la mare, ca acolo sigur merge chiria
La fel de fals. Acum cativa ani spuneam cuiva ca Romania este total impredictibila si mai ales anti-normalitate. Astfel ca in Mamaia unde s-a construit masiv, cei ce au cumparat un apartament cu vedere la mare, s-au trezit dupa un an cu alt bloc in fata apartamentului, chiar daca incalca regulile de urbanism si legile. In plus plaja din Mamaia este un dezastru total dupa ce a fost largita, este plina de scoici si total incomfortabila. Astfel ca cei ce au investit in imobiliare acolo, in ultimii ani s-au pacalit. In plus majoritatea prefera sa stea la hotel, nu intr-un apartament privat, din multe motive. Airbnb-ul si alte solutii sunt foarte riscante pentru vacanta, mai ales in Romania, unde desigur romanii sunt extrem de neseriosi, sau vezi ceva in poze si la fata locului cu totul altceva.
6. Investesc intr-un imobil, ca il las copilului mostenire.
Copilul in general o sa doreasca sa isi faca viata lui, sa aiba casa lui, unde vrea el. De preferat nu prin Romania. Vrei sa investesti intr-un imobil, cauta o locatie poate gen Tenerife, sau alt locuri “normale la cap” si care sunt cautate continuu. Nu are sens sa investesti intr-o piata speculativa ca cea romaneasca. Si nu, nu are sens sa investesti intr-un imobil ca mergi in vacanta doua saptamani pe an, chiar daca este foarte tentant. O sa realizezi ulterior ca te costa mai mult decat daca mergeai la hotel + bataie de cap.
7. Investesc in constructia de imobiliare
Daca NU esti intr-un astfel de business si NU ai experienta in advertising, NU ai un pachet de clienti, NU ai bani, NU ai cunostinte, etc, etc, probabil ar fi bine sa te gandesti de doua ori. Nu doar doar ca in 2023+ constructia este o mare bataie de cap ca gasesti greu meseriasi, dar ai si un cadru legislativ ce ti se opune din toate puterile.
Partea pozitiva: probabil este timpul sa cautam in continuare terenuri/imobile in zone unde esti sigur ca ai asfalt 24/7 inclusiv iarna curat, ca ai un spital/politie/pompieri la maxim 5-10 minute chiar daca pari “extravilan”, daca ai scoala, gradinita si un magazin la maxim 10 minute. Din cauza invaziei de imobile abandonate de cei ce pleaca la oras sau in strainatate, sau detinute de batrani foarte bolnavi ce n-au mostenitori, apar foarte multe oportunitati.