Google si Apple vs coronavirus

Un nou zvon, inedit, circula in ultimele zile pe internet: Google si Apple o sa isi uneasca fortele sa faca un software care sa monitorizeze pe cei bolnavi de Covid…

Daca la prima vedere acest zvon nu pare a fi unul nociv, el desigur vine la pachet cu stilul Google si Apple de nu ii interesa de privacy, atunci cand interesul lor este mai presus. Si aici nu vreau sa spun ca nu au privacy deloc in general. Ci ca avem un istoric bogat mai ales din partea Google, in care colectau cu masinile Google Maps parolele wifi ale utilizatorilor pe unde trecea masina, monitorizarea utilizatorilor pe unde au umblat chiar daca aveau dezactivata optiunea de Geolocation, adaugarea de reclame in emailurile utilizatorilor, accesarea conturilor de Adwords de catre angajati Google fara consulta inainte posesorul contului si o lungim asa cu o lista zdravana de motive…

La pachet, avem din partea Google si fortari (pare un cuvant dur, dar nu este), a protocoalelor si tendintelor din domeniu. Sa ne aducem aminte de fortarea protocoalelor SSL, de fortarea utilizatorilor sa nu mai foloseasca http normal cand introduc parolele, uneori chiar de limitarea in a accesa unele servicii fie ca e vorba de browser sau device-uri.

Astfel ca propunerea de a monitoriza si avea acces la sanatatea bolnavilor, poate parea la inceput un lucru util. Trecem peste faptul ca Google este in general un avid ‘mancator’ de informatie, cu care are o pasiune in a se juca in general. Insa ulterior, care vor fi efectele? O sa avem o isterie in masa, cand o sa apara la un magazin ca a fost un Covid pe acolo in ultimele 24 de ore? O sa avem business-uri inchise? O sa avem rapoarte false si neaduse la zi? O sa avem camerele de garda invadate? Si mai ales, avem nevoie de o astfel de aplicatie?

Da, la o aplicatie trebuia sa se gandeasca guvernul sau marea masa de IT-isti de la noi din ianuarie, de cand China a tras semnalul de alarma. Dar nu, nuĀ  o aplicatie prin care sa dam unei firme private (a se citi Google) acces la starea noastra de sanatate, identificare fizica, etc. Ci o aplicatie de exemplu prin care se puteau face declaratiile electronic, sa nu mai stam sa le scriem de mana. O aplicatie prin care batranii sa poata semnala ca au nevoie de ajutor. O aplicatie prin care spitalele sa poata spune public faptul ca nu au resursele necesare, medici, spatiu. O aplicatie prin care sa vedem oficial numere, grafice, estimari. O aplicatie prin care sa vedem masurile de urgenta. O aplicatie prin care sa putem sa comandam online ce avem nevoie si sa primim acasa la cel mai mic pret. O aplicatie prin care putem sa gasim medicamente.